Geplaatst op
Eenmaal in een fles moet wijn beschermd worden tegen zijn grootste vijand: de zuurstof in de lucht. Als de kurk echter uitdroogt en vervolgens krimpt, zodat hij niet langer als luchtdichte afsluiting fungeert, kan zuurstof in de wijn binnendringen. Daarom worden wijnflessen van oudsher op de zijkant bewaard, bijvoorbeeld op een wijnrek, zodat de wijn de kurk goed vochtig en gezwollen houdt. Zo blijft de flessenhals gevuld. Geschroefde flessen kunnen onder elke gewenste hoek worden opgeslagen.
Hoe bewaar je de wijnfles?
Er zijn ook vinologen die suggereren dat het voor wijn beter is om flessen onder een hoek op te slaan, wat ervoor zorgt dat zowel de wijn als de luchtbel in contact komt met de kurk. Dit houdt de kurk vochtig en zorgt er tegelijkertijd voor dat bij temperatuurschommelingen de lucht en niet de wijn door de kurk verdwijnt.
Wanneer flessen horizontaal worden gelegd betekent het dat de afstand van de luchtbel tot de kurk bij hogere temperaturen de wijn tussen de kurk en de flessenhals naar buiten kan worden geduwd (de suikerhoudende afzettingen rond de hals van veel zoete wijnen worden genoemd als bewijs hiervoor). Wanneer de temperatuur daalt, krimpt de luchtbel samen tot een vacuüm en kan er zuurstof in de fles worden gezogen. Die hoeveelheid zuurstof kan schadelijke niveaus bereiken als de temperatuur sterk schommelt.
Invloed van de temperatuur
Temperatuurschommeling is het grootste gevaar voor de opslag van wijn. Hoe koeler de wijn wordt bewaard, hoe trager, en mogelijk interessanter, de wijn zal ontwikkelen. Hoe warmer de wijn wordt opgeslagen, hoe sneller hij rijpt (omdat warmte onvermijdelijk alle reacties versnelt).
Ook de werkelijke temperatuur waarbij de wijn wordt opgeslagen is belangrijk, omdat de rijping bij hogere temperaturen wordt versneld. Het is belangrijk dat het nooit onder de -4 °C daalt, dit is de temperatuur waarbij de lichtste wijnen bevriezen en de kurken uit de flessenhals kunnen worden gedrukt. Aan de andere kant beïnvloedt een temperatuur van ongeveer 30 °C de kleur en helderheid van de vloeistof. In het algemeen ligt de ideale opslagtemperatuur van de wijn waarschijnlijk tussen 10 en 15 °C. Tussen de 15 en 20 °C is ook mogelijk, dit zal weinig invloed hebben op de kwaliteit. Ook is het belangrijk dat de temperatuur stabiel blijft, anders zet de wijn uitzet of krimpt het, met het risico van het laten binnendringen van lucht. Thermometers kunnen zeer nuttig zijn op plaatsen waar wijn kan worden opgeslagen.
Zorg voor een donkere ruimte
Wijn houdt niet alleen van licht maar ook van warmte. Sterk licht kan een negatieve invloed hebben op de smaak van wijn, met name mousserende wijn, en vooral als de flessen van helder of licht glas zijn gemaakt. Dit is de reden waarom wijn steeds vaker in bijna zwarte flessen wordt verkocht en waarom champagne vaak wordt verpakt in tissuepapier of een speciale lichtbestendige cellofaan.
Ook de luchtvochtigheid is heel belangrijk. Als de wijn enkele jaren in een te droge atmosfeer wordt opgeslagen, kunnen de kurken uitdrogen en niet langer een effectieve afdichting zijn. Vochtige steenkoolgaten zijn goed voor de conditie van de wijn, maar kunnen snel etiketten beschadigen.
De ideale kelder
Uit al het bovenstaande volgt dat de ideale plek voor wijnopslag een mooie, donkere, ruime, licht vochtige kelder is met een enkele smalle ingang. Het is bekleed met wijnrekken, maar heeft massa’s ruimte om rond te lopen en wijn te stapelen in de originele kisten, evenals een klein proefhoekje en een groot bureau voor het bijhouden van kelderregistraties. Het is natuurlijk wel een uitdaging om deze ruimte te creëren in je huis.